Çene ucunda karşılaşılan; çene ucunun geriliği, çene ucunun fazla çıkık olması ve çene ucunda asimetri olmak üzere 3 adet problem mevcuttur.
Çene ucunda karşılaşılan; çene ucunun geriliği, çene ucunun fazla çıkık olması ve çene ucunda asimetri olmak üzere 3 adet problem mevcuttur.
Bu sorunun tedavisinde dolgu (hyaluronik asit veya yağ doku), implant (silikon veya medpor) ve cerrahi öne ilerletme (çene kemiğinin kesilerek öne ilerletilmesi) yöntemlerinden herhangi biri tercih edilebilir. Hangi yöntemin kullanılacağı uygunluk ve hastanın beklentisine göre hekimler tarafından belirlenmektedir.
Vücutta uygun bölgeden elde edilecek az miktarda yağ hücresinin lokal veya sedasyon anestezisi altında uygulanması ile işlem tamamlanır. Uygulama bölgesinde 1 – 2 gün süren bir ödem meydana gelir.
Klinik şartlarında yüzey (topikal) anestezisi ile uygulanabilir ve kişi aynı gün hayatına devam edebilir. İşlem yapılmaya başladığı an etkisi görülmeye başlar.
Lokal veya sedasyon anestezisi altında alt dişler ile dudak arasında yapılacak bir kesi ile çene bölgesine ulaşılır ve silikon implant dikişlerle sabitlenir. Ağız içinde bulunan kesi kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılır. Uygulama bölgesinde 1 – 2 hafta süren bir ödem meydana gelir.
Lokal veya sedasyon anestezisi altında alt dişler ile dudak arasında yapılacak bir kesi ile çene bölgesine ulaşılır ve medpor implant yerleştirilir. Ağız içinde bulunan kesi kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılır. Uygulama bölgesinde 1 – 2 hafta süren bir ödem meydana gelir.
Genel anestezi altında yine alt diş dudak bileşkesinde yapılan kesi ile çene kemiğine ulaşılır ve kemik kesici (piezzo cihazı) ile ilerletilmesi planlanan kemik yapı kesilir, öne doğru ilerletilir ve titanyum plak-vida sistemi ile kemikler yeni yerlerine tespit edilir. Ağız içinde bulunan kesi kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılır. Uygulama bölgesinde 2 – 3 hafta süren bir ödem meydana gelir.
Nadiren de olsa hastalarda bulantı ve/veya kusma olabilir. Hastanın operasyonu takiben 6 – 8 saat sonra doktorunuz veya asistanı tarafından kontrolleri yapılır. Kontrol sonucunda hastanın ve hekimin uygun görmesi halinde hasta, hastaneden taburcu edilebilir.
Operasyondan sonra 2., 10. ve 30. günde erken dönem kontrolleri doktorunuz tarafından yapılır. Hastanın bu süre zarfında ekstra bir pansuman yapması gerekmemektedir.
Ameliyat alanında oluşacak ödemin azaltılması ve dokunun daha hızlı iyileşmesi amacıyla masaj ve lenf drenaj uygulamaları operasyon sonrası 15. günden itibaren önerilmekte ve hasta bu uygulamanın yapılabilmesi için alanında başarılı özel fizyoterapistlere yönlendirilmektedir. Ameliyat sonrasında hastaya giydirilmiş olan özel korseler cerrahi alanın hareketsiz kalabilmesini sağlamak maksadı ile yaklaşık 4 – 6 hafta süresince kullanılmalıdırAmeliyat sonrası ilk 1 ay boyunca hastanın erken iyileşme dönemi olarak kabul edilir ve bu süreçte hastanın kendini ve ameliyat sahasını koruması gerekmektedir.
Bu süreçte hastalar sıklıkla sonuç hakkında önyargılara sahip olup yanlış değerlendirmeler yapabilmektedir. Bu sebeple yorum yapmak için iyileşme döneminin tamamlanmasını beklemek daha uygun olacaktır.
Bu sorunun tedavisinde kemik törpüleme (çıkık kemik kısmının törpülenmesi), kemik çıkarma (uzun çene ucu kemik yapının bir kısmının çıkarılması) veya cerrahi geri alma (kemiğin kesilip geriye doğru alınması) olmak üzere üç farklı tedavi çeşidi bulunmaktadır.
Ağız içinden yapılan bir kesi ile çene bölgesine ulaşılır ve öne çıkık olan kısım törpülenerek küçültülür. Ağız içinde bulunan kesi kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılır. Uygulama bölgesinde 1 – 2 hafta süren bir ödem meydana gelir.
Genel anestezi altında yine alt diş dudak bileşkesinde yapılan kesi ile çene kemiğine ulaşılır ve kemik kesici piezzo cihazı ile çıkarılması planlanan kemik yapı kesilir, çıkarılır ve titanyum plak-vida sistemi ile kalan iki parça tespit edilir. Ağız içinde bulunan kesi kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılır. Uygulama bölgesinde 2 – 3 hafta süren bir ödem meydana gelir.
Genel anestezi altında yine alt diş dudak bileşkesinde yapılan kesi ile çene kemiğine ulaşılır ve kemik kesici piezzo cihazı ile geriye alınması planlanan kemik yapı kesilir, geriye alınır ve titanyum plak-vida sistemi ile kemik yeni yerine tespit edilir. Ağız içinde bulunan kesi kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılır. Uygulama bölgesinde 2 – 3 hafta süren bir ödem meydana gelir.
Bu sorunun tedavisinde dolgu yöntemleri ile düzeltme uygulanır. Bu amaçla hyaluronik asit veya yağ doku tercih edilmektedir.
Klinik şartlarında yüzey (topikal) anestezisi ile uygulanabilir ve kişi aynı gün hayatına devam edebilir.
Vücutta uygun bölgeden elde edilecek az miktarda yağ hücresinin lokal veya sedasyon anestezisi altında eksik alana uygulanması ile işlem tamamlanır. Uygulama bölgesinde 1 – 2 gün süren bir ödem meydana gelir.
Çene ucuyla ilgili problemleriniz için jawline tedavisine de göz atabilirsiniz.
Ankara’da hizmet veren bir plastik cerrahi muayenehanesi.